Your Cart
Allt för hemmakocken!
Sidan innehåller annonslänkar för diverse e-handlare.
Stekpanna bäst i test 2023

Stekpanna bäst i test 2023: Topprankade modeller och expertråd

När det gäller att hitta de bästa stekpannorna för 2023 är det viktigt att se på de mest aktuella testerna och konsumentrecensionerna. Stekpannor kommer i olika material och prisklasser, men den bästa stekpannan för dig kommer att vara en som fördelar värmen jämnt och har en hållbar non-stick beläggning. Med kvalitetsstekpannor kommer matlagningen att bli enklare och mer givande, samtidigt som du kan minska på användningen av fett i dina måltider.

Några av de ledande stekpannor som utmärkt sig i tester och kundomdömen, inkluderar ONYX Cookware™ Stekpanna, Greenpan Barcelona, och WMF PermaDur Premium. Den populära Satake i gjutjärn har också vunnit uppmärksamhet för sin prisvärdhet, jämn värmefördelning och tåliga non-stick beläggning.

I min jakt på den bästa stekpannan för 2023 kommer jag att utforska funktioner, material och design för att hjälpa dig att göra ett informerat val när du köper en ny stekpanna. Det är viktigt att göra rätt val när det kommer till köksredskap, och att hitta den stekpanna som passar bäst för dina behov och din budget.

Stekpanna bäst i test 2023

Bästa Stekpannor 2023

I år har flera stekpannor visat sig vara bäst i test och det finns många olika modeller att välja mellan. Jag har sammanställt en lista över de bästa stekpannorna 2023 som innehåller både premiumalternativ och mer prisvärda varianter.

Greenpan Barcelona – Bäst för större portioner. Den är designad för att passa dem som ofta lagar större måltider och behöver en rejäl stekyta.

Scanpan Classic – Finns som både traktörpanna, grillpanna och wokpanna. Användarnas favorit, och det är inte förvånande då den är både prisvärd och funktionell. Scanpan Classic används av många hemmakockar som uppskattar dess non-stick beläggning och hållbarhet.

WMF PermaDur Premium – Bästa stekpanna i premiumklassen. Denna stekpanna är det mest exklusiva alternativet och kan erbjuda en hög kvalitet samt mycket bra non-stick beläggning. WMF stekpannor finns i flera olika varianter, t.ex. WMF Traktörpanna och WMF Wokpanna

EVA Trio – Mest praktiska stekpanna. Den är lätt att använda och rengöra, vilket gör den bekväm för vardagsbruk. Läs gärna mer om olika modeller på EVA Trio Wokpanna i keramiskt stål, Grillpanna eller Traktörpanna i återvunnet stål.

Så när du letar efter den bästa stekpanna för 2023, ha i åtanke att det finns många alternativ att välja mellan, både på premium- och prisvärd nivå. Välj en stekpanna som passar dina behov och preferenser, och se fram emot att laga många smakrika rätter i din nya stekpanna.

Material och Beläggningar

I det här avsnittet kommer jag att gå igenom de olika materialen och beläggningarna som är vanliga i stekpannor. Jag kommer att täcka rostfritt stål, aluminium, gjutjärn, kolstål, keramisk och titanium.

Rostfritt Stål

Rostfritt stål är ett populärt material för stekpannor eftersom det är hållbart, robust och motståndskraftigt mot rost. Det har också bra värmefördelning, vilket innebär att det värms upp snabbt och behåller värmen även efter att värme har tagits bort. Nackdelen med rostfritt stål är att det kan vara svårt att få en bra non-stick-yta, men det kan åtgärdas genom att använda en ytbeläggning som PTFE eller keramisk beläggning.

Aluminium

Aluminium är ett annat populärt material för stekpannor. Det är lättare än rostfritt stål, vilket gör det enklare att hantera. Aluminium har också utmärkt värmefördelning, vilket innebär att det värms upp snabbt och jämnt. Ofta används en non-stick-beläggning som PTFE eller keramiska beläggningar på aluminiumpannor för att förbättra matlagningen och underlätta rengöring.

Gjutjärn

Gjutjärn är ett traditionellt material som används för att göra stekpannor. Det är känt för sin exceptionella värmefördelning och förmåga att behålla värme över tid. Gjutjärnspannor är mycket hållbara och kan vara mycket tunga. En gjutjärnspanna kan ha en naturlig non-stick-yta när den är ordentligt kryddad, men kräver kontinuerlig omsorg för att bibehålla den ytbeläggningen.

Kolstål

Kolstål är likt gjutjärn i att det är mycket hållbart, har bra värmefördelning och kan behålla värme över tid. Kolstålspannor kräver också kryddning för att skapa en non-stick yta, men är ofta lättare än gjutjärn.

Keramisk

Keramiska stekpannor är kända för sin non-stick-beläggning som är PTFE- och PFOA-fri och därför anses vara mer miljövänliga och hälsosamma. Keramiska stekpannor har bra värmekonduktion, men kan vara mer känsliga för höga värmenivåer och repor än andra material.

Titanium

Titanium är ett relativt nytt material för stekpannor som kombinerar hållbarhet och lätthet. Titanpannor är mycket starka och lätta, vilket gör dem lätta att hantera. De kan också ha en non-stick-beläggning som ytterligare förbättrar deras matlagningsförmåga och underlättar rengöring.

Kompatibilitet Med Spisar

Induktionshäll

När det kommer till induktionshällar är det viktigt att välja en stekpanna som är kompatibel med denna typ av spis. Det finns stekpannor som är särskilt designade för induktion, och de brukar ha en magnetisk botten som fungerar med induktionstekniken. Jag rekommenderar att man ser efter stekpannor med en botten i rostfritt stål, gjutjärn eller en kombination av dessa material, eftersom de är väl lämpade för induktionshällar. Se till att stekpannans botten är jämn och slät, vilket förbättrar värmeledningen.

Gasspis

För den som har en gasspis är valet av stekpanna lite mer flexibelt. De flesta material fungerar bra på en gasspis, men jag rekommenderar särskilt stekpannor av gjutjärn, rostfritt stål eller stål med en non-stick-beläggning. Gjutjärnspannor är bra på att fördela värmen jämnt och har en hög värmekapacitet, vilket gör dem utmärkta för långsiktig stekning. Rostfri stål och stål med non-stick-beläggning är också hållbara och ger en bra värmefördelning.

Elspis

När det gäller elspisar är det viktigt att se till att stekpannans botten är platt och jämn, eftersom det påverkar värmekontakten med spishällen. Jag rekommenderar stekpannor av gjutjärn, kvalitetsrostfritt stål och de med non-stick-beläggning. Gjutjärnspannor är välkända för deras jämna värmefördelning och höga värmebehållning. Rostfri stål och non-stick-belagda stålpannor är också bra alternativ för elspisar, då de ger en jämn värmefördelning och är lätta att rengöra.

Viktiga Funktioner Och Egenskaper

Vikt

En viktig faktor att tänka på när man väljer en stekpanna är vikten. En tung stekpanna har oftast bättre värmefördelning och hållbarhet än en lättare panna, men kan vara mindre ergonomisk att använda. Jag rekommenderar att hitta en välbalanserad stekpanna som ger en bra kombination av vikt och ergonomi.

Handtag

Handtaget på en stekpanna spelar en stor roll för användarupplevelsen. Ergonomiska handtag är att föredra eftersom det bidrar till att fördela vikten jämnt och minskar risken för belastningsskador vid upprepade rörelser. Dessutom bör handtaget vara värmeisolerat för att förhindra eventuella brännskador när man hanterar pannan.

Höga Kanter

Höga kanter är ett önskvärt attribut för en stekpanna eftersom de kan bidra till att förhindra spill och gör det enklare att laga större portioner. Stekpannor med höga kanter, såsom traktörpannor, är idealiska för att tillaga rätter där mycket vätska används eller vid långsam tillagning som kräver att maten vänds och rörs om ofta.

Ugnssäkerhet

Ugnssäkerhet är en annan viktig faktor att överväga eftersom en del recept kan kräva att pannan flyttas från spisen till ugnen för att avsluta tillagningen. En ugnsfast stekpanna bör ha en maximal ugnsvärme som anges av tillverkaren och vara fri från eventuellt farliga material vid höga temperaturer.

För att besvara frågan om vilken stekpanna som är bäst i test 2023 kan jag nämna några av de topplaceringar som uppträder i olika testresultat:

  • Scanpan Classic – Användarnas favorit
  • WMF PermaDur Premium – Bästa stekpanna i premiumklassen
  • EVA Trio – Mest praktiska stekpanna

Generellt sett bör en bra stekpanna ha en reptålig non-stick beläggning, vara PFOA-fri och fungera väl på alla typer av hällar, inklusive induktionshällar. Det är också viktigt att stekpannan har en god värmeledningsförmåga och är tillverkad av högkvalitativt material för att säkerställa långvarig användning.

Topprankade Stekpannor 2023

Scanpan CTX

Med sin keramiska titanbeläggning är Scanpan CTX en av de bästa stekpannorna för 2023. Denna panna är både lätt och tålig, med en utmärkt värmefördelning som ger jämnt stekta rätter. Jag uppskattar hur hållbar beläggningen är, men det är viktigt att hantera pannan varsamt, då den kan vara lite ömtålig.

Tefal

Tefals Jamie Oliver Cook’s Classic är en prisvärd stekpanna som ger perfekta resultat i köket. Med sin non-stick beläggning och smidiga användning gör den livet enklare för matälskare. Pannan har även en indikator som visar när den är tillräckligt uppvärmd, vilket jag tycker är en smart funktion.

Skeppshult

Skeppshult är känt för sina gjutjärnspannor av hög kvalitet. Det hållbara materialet ger en jämn värmefördelning och en naturlig non-stick beläggning som blir bättre med tiden. Jag har mycket förtroende för denna panna, och det känns som en investering som kommer att hålla i många år.

Fiskars All Steel

Fiskars All Steel är en annan imponerande stekpanna som lämpar sig väl för 2023. Tillverkad av rostfritt stål och med en slitstark non-stick beläggning, blir denna panna ett självklart val för mig. Jag gillar att pannan tål metallredskap och är säker att använda med alla typer av utrustning.

Demeyere Proline

Demeyere Proline är en premiumstekpanna som erbjuder utmärkt prestanda och hållbarhet. Denna panna är känd för att ha en jämn värmefördelning och tålighet. Med sin tjocka botten och beläggning som håller länge, kan jag med säkerhet säga att det är en av de bästa stekpannorna på marknaden.

Satake

Satake i gjutjärn rankas som bäst i test av stekpannor 2023. Denna prisvärda stekpanna fördelar värmen jämnt och har en robust non-stick beläggning som är mycket tålig. Jag uppskattar hur denna panna kombinerar traditionellt hantverk och modern teknik för att leverera imponerande resultat.

GreenPan Barcelona

GreenPan Barcelona är den bästa stekpannan för större portioner. Den slagfasta basen och kemikaliefria beläggningen gör den både säker och effektiv för alla typer av rätter. Jag gillar att den är miljövänlig och har en bekväm användarupplevelse, vilket gör den till en pålitlig panna för mitt kök.

Rengöring Och Skötsel

Jag kommer att prata om rengöring och skötsel av stekpannor och ge dig tips om hur du bäst tar hand om din stekpanna. Rengöring och skötsel är viktigt för att förhindra skador och behålla en bra prestanda för din stekpanna.

Diskmaskin

När det gäller att diska i diskmaskin bör man vara försiktig med stekpannor som har non-stick-beläggning. Vissa stekpannor som ONYX Cookware™ Stekpanna kan vara diskmaskinssäkra, men för att förhindra att beläggningen försämras är det ändå bäst att undvika diskmaskinen och rengöra för hand. Om du måste diska stekpannan i diskmaskinen, använd ett milt diskmedel och undvik att använda höga temperaturer.

Matfett

Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur mycket matfett du använder vid tillagning. För stekpannor med non-stick-beläggning är det rekommenderat att använda lite matfett, eftersom beläggningen redan minskar behovet av matfett för att förhindra att maten fastnar. För gjutjärnspannor, som Nordwik Stekpanna Gjutjärn, är det en bra idé att använda mer matfett för att åstadkomma en god förädling och bidra till en hälsosam yta på stekpannan.

Här följer några korta tips för rengöring och skötsel av din stekpanna:

  • Använd inte stålull eller hårda skursvampar, då de kan skada ytan på stekpannan. Använd istället en mjuk svamp och milt rengöringsmedel.
  • Undvik att lämna matrester kvar i stekpannan efter att ha lagat mat, eftersom det kan orsaka att ytan på stekpannan blir skadad.
  • Rengör stekpannan regelbundet för att försäkra att den bibehåller sin prestanda och lång livslängd.

Genom att följa dessa råd kan jag säkra att min stekpanna hålls i bästa skick och kommer att hjälpa mig att laga fantastiska rätter för många år framöver.

Vilken stekpanna rekommenderas av kockar?

Enligt testresultaten och kockars rekommendationer, anses Satake Stekpannor vara bland de bästa. Dessa stekpannor har hög kvalitet, non-stick-beläggning och är hållbara.

Bästa stekpannan för induktionshäll?

Scanpan Pro IQ är en mycket populär stekpanna när det gäller induktionshällar. Den kombinerar en klimatsmart design med utmärkt prestanda och fungerar bra på induktionshällar. Priset ligger från cirka 1100 kr.

Vilka icke-teflon stekpannor är populära?

För de som söker alternativ till teflonbeläggning, är Lodge Pre-Seasoned Sauteuse och Mauviel M’Steel två populära val. De har fått höga betyg i test och erbjuder en utmärkt balans mellan prestanda och hållbarhet.

Är IKEAs stekpannor bra?

IKEAs stekpannor kan vara ett prisvärt alternativ för dem med en mindre budget. Även om de kanske inte uppnår samma prestanda som de dyrare alternativen, kan de fortfarande vara bra för vardagsbruk och enklare matlagning.

Vad är bästa stekpannan för att steka kött?

WMF PermaDur Premium anses vara en av de bästa stekpannorna för att steka kött, tack vare dess högkvalitativa material och non-stick-beläggning. Den har en premiumklassdesign som ger utmärkta resultat vid tillagning av kött.

Vilken Jamie Oliver stekpanna anses vara bäst?

Det finns många Jamie Oliver stekpannor att välja mellan, och den bästa modellen kan variera beroende på användarens preferenser och behov. Det bästa sättet att bestämma vilken Jamie Oliver-stekpanna som passar dig bäst är att jämföra modellerna och välja en som uppfyller dina specifika krav och budget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *